<- MAZUREK ORZECHOWYLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek orzechowy 2 ->

PDF Drukuj

Mazurek orzechowy 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3469 razy.


ciasto:
15 dag orzechów,
15 dag masła lub margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
10 dag (1/2 szklanki) mąki,
3 białka,
tłuszcz i tarta bułka do formy;

polewa:
3 żółtka,
15 dag (8 łyżek) cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
orzechy do dekoracji

Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywną pianę. Składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować polewę: żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast posmarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 34 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności