Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4098 razy.
ciasto:
15 dag orzechów,
15 dag masła lub margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
10 dag (1/2 szklanki) mąki,
3 białka,
tłuszcz i tarta bułka do formy;
polewa:
3 żółtka,
15 dag (8 łyżek) cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
orzechy do dekoracji
Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywną pianę. Składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować polewę: żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast posmarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 34 min.