<- PiwoLista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Piwo z campari ->

PDF Drukuj

Piwo - jak zrobić?

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2400 razy.


Generalnie musisz zrobic slod, czyli zakielkowac jeczmien, obtracic kielki, ziarno wysuszyc na goraco przypiekajac mniej lub bardziej (od tego zalezy kolor piwa). Nastepnie gotujesz slod i chmiel w ilosciach jakie ci pasuja, studzisz, dodajesz drozdze i fermentujesz - poczatek w cieple a koncowka to pare tygodni klarowania w chlodzie (optymalnie +2 stopnie). Glowny problem polega na dopracowaniu sie wlasciwej kultury drozdzowej - moze startujac z niepasteryzowanego piwa dodanego do uwazonej brzeczki?
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności