Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3250 razy.
Wybitnie rosyjska potrawa.
Nazwa pochodzi od slowa "sielanka", tz. wieska supa i laczy w sobie cechy szczy i rassolnika.
Solanki w Rosji sa trzech rodzajow: miesna, rybna i grzybowa.
SOLANKA MIESNA na 500 g miesa rosolowego -
300 g gotowanych i smazonych produktow miesnych,
4 kwasnych ogorka,
2 cybuli,
2 lyzki konzentratu pomidorowego,
3 lyzki tluszczu,
po 1 lyzce kaparu (?) i oliwek,
100 g smietany
1/4 cytryny.
Cybule poszynkowac, lekko podsmazyc i dusic z pomidorami i tluszczem, dolac troche rosolu. Ogurki obrac ze skurki, podzielic na polowki i pokrajac w paseczki. Produkty miesne (gotowane lub smazone) moga byc rozne: mieso, szynka, cilecina, nerki, jezyk, parowki, kielbasa itd. Nalezy je pociac w cieki paski, polozyc do garnka z gotowa cebula, dodac ogorki, kapar (?), sol listek bobkowy, zalac rosolem i gotowac 5-10 min. Mozna tez dodac pokrajane pomidory. Przed postawieniem do solanki wlozyc smietane, oliwki, dolki obranej cytryny, pokrajana petruszke, albo koperek. Smacznego
From: "e. taranov" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>