<- SMAKOUN z warzywami - lekkie, smaczne, syte danie!!!!Lista potraw z grupy: Mięso (różne)Specjalność Wierzynek ->

PDF Drukuj

Solanka mięsna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2661 razy.


Wybitnie rosyjska potrawa.
Nazwa pochodzi od slowa "sielanka", tz. wieska supa i laczy w sobie cechy szczy i rassolnika.
Solanki w Rosji sa trzech rodzajow: miesna, rybna i grzybowa.

SOLANKA MIESNA na 500 g miesa rosolowego -
300 g gotowanych i smazonych produktow miesnych,
4 kwasnych ogorka,
2 cybuli,
2 lyzki konzentratu pomidorowego,
3 lyzki tluszczu,
po 1 lyzce kaparu (?) i oliwek,
100 g smietany
1/4 cytryny.

Cybule poszynkowac, lekko podsmazyc i dusic z pomidorami i tluszczem, dolac troche rosolu. Ogurki obrac ze skurki, podzielic na polowki i pokrajac w paseczki. Produkty miesne (gotowane lub smazone) moga byc rozne: mieso, szynka, cilecina, nerki, jezyk, parowki, kielbasa itd. Nalezy je pociac w cieki paski, polozyc do garnka z gotowa cebula, dodac ogorki, kapar (?), sol listek bobkowy, zalac rosolem i gotowac 5-10 min. Mozna tez dodac pokrajane pomidory. Przed postawieniem do solanki wlozyc smietane, oliwki, dolki obranej cytryny, pokrajana petruszke, albo koperek. Smacznego
From: "e. taranov" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności