Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3126 razy.
Kiedys, dosycz dawno temu, kiedy zona jeszcze nie szalala na punkciwe domniemanej nadwagi i najrozmaitszych diet, bardzo duzo i rozmaicie gotowalem wyprobywujac przepisy z calego swiata i jego zakatkow. Pozostaloscia tej pasji jest olbrzymia ilosc przepisow w roznych jezykach. Mialem tez okres kiedy w niedziele gotowalem tylko z kurczaka. Niektore z tych przepisow pozostali na stale w naszym jadlospisie. Przepraszam za ten troche przydlugi wstep i podaje jeden z najsmaczniejszych przepisow. Na temat tego przepisu mam nawet anegdotke (prawdziwa), ale tego byloby zaduzo.
KURCZAK PO TURECKU (prosze sie nie przyjmowac skladnikami, a wyprobowac. Zapewniam ze nie bedzie slodki, lecz wysmienity)
1 kurczak (1200 g)
40 g margaryny
1 cybula
1/2 l rosolu miesnego (moze byc z kostki, lub proszku)
2 jabka
1 lyzka maki
3 lyzeczki curry
4 lyzki mleka do kawy
sol
1 lyzka miodu
pieprz
4 lyzki smietany
2 lyzki rodzynek
2 lyzki podsmazonych polowek migdalow
Kurczaka obmyc, obsuszyc i podzielic na 4 czesci. Dosycz mocno obsmazyc w goracej margarynie ze wszystkich stron. Dodac drobnopokrajana cybule i lekko podsmazyc. Dodac rosol i gotowac 1/2 godziny pod przykrywa na malym ogniu. Jabka obrac, pokrajac w niewielkie kawalki i dodac do kurczaka, posypac curry i dusic dalsze 10 min. Nastepnie wyjac gotowe czesci kurczaka i odlozyc w cieplym miejscu. Make zmieszac z mleczkiem do kawy i wymieszac zw garnku z plynem po duszeniu kurczaka. Przyprawic miodem, sola i pieprzem, dobrze wymieszac i doprawic do smaku. Czesci kurczaka znow wlozyc do sosu. Posypac rodzynkami i migdalami (migdaly mozna nie dodawac, jak kto nie chce) Podawac z ryzem i zielona salatka.
Smacznego
From: "e. taranov" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>
Hallo Eugeniusz! Miałeś rację- "Twój" kurczak po Turecku smakował wyśmienicie. Zrobiłam go dzisiaj na obiad i mój mąż również był zachwycony jego smakiem. Tylko nie wiedziałam w którym momencie dodać śmietanę- nic na ten temat nie napisałeś. Wymieszałam ją razem z mąką i mleczkiem.
Pozdrawiam
From: Artur.Rysch@t-online.de (Artur Rysch)