Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 19861 razy.
Bardzo elegancka salatka.
150 g mrozonego zielonego groszku
1 duzy sloik grubych szparagow
kilka duzych pieczarek
sos :
10 lyzek oleju slonecznikowego
1-2 lyzki octu winnego
sol, bialy pieprz,
lyzeczka cukru
30-40 g drobno posiekanej cebuli
pieczarki kroimy w jak najciensze plastry, szparagi pozbawiamy koncowek (sa najsmaczniejsze, ale sie rozwalaja przy mieszaniu), kroimy na pol a nastepnie wzdluz na cienkie platry (jednego szparaga mozna przekroic na 3-5 takich plasterkow w zaleznosci od jego grubosci), groszek (koniecznie mrozony bo z puszki sie nie nadaje) gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem , dodajemy sos i na min. godzine do lodowki. Ja ja podaje nastepujaco : biore najwiekszy talerz, salatkie ukladam na srodku, ponizej 1 jajko pokrojone w cwiartki, powyzej 3 trojkaty z chleba tostowego podpieczonego tosterem, ulozone tak, ze jeden zachodzi na drugi. Wyglada jak z najlepszej restauracji, a smakuje jeszcze lepiej
From: "Przemyslaw Koziarski" <peka@kki.net.pl>