Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2523 razy.
Kolendra - coriandrum sativum
Coriander - ang.
Dhania - ind.
Koriander - niem.
W Indiach i Polud.Wsch.Azji uzywa sie cala rosline zarowno korzen jak i nac, ktora przypomina pietruszke i nawet jest znana pod nazwa Chinska Pietruszka. Z wygladu mozna sie nawet pomylic - jednak smak naci kolendry jest zupelnie inny niz naci pietruszki. Sluzy podobnie do przyprawiania i dekoracji potraw - np. curry czy jakich salatek. Natomiast suszone nasiona - [koloru bezowo-brazowego wielkosci ziarnek ziela angielskiego tylko lzejsze - o lekko slodkawym smaku] znane i uzywane sa na calym swiecie. Uprawiana jest rowniez w Polsce. W kuchni azjatyckiej uzywane sa w wielkich ilosciach - mielone nasina sa podstawa wielu mieszanek curry i kupuje sie je raczej na kg niz na gramy. Wchodza one takze w sklad mieszanki przypraw do grzanego wina. Cale nasiona uzywane sa w zestawach przypraw do marynaty czy przyprawiania chutney. Nasiona przed uzyciem nalezy lekko podprazyc na suchej patelni a potem ubic czy zemlec, dopiero wtedy wydaja pelny aromat. W slodkich potrawach mozna uzywac do przyprawiania np. prazonych jablek, pigwy, dzemu, rabarbaru, dyni a takze jako przyprawa do jakichs ciast owocowych czy typu chleb owocowy = bulka drozdzowa nie slodka, z dodatkiem roznych owocow suszonych. W medycynie kolendara uzyana jest jako lekki srodek rozwalniajacy. Dodadawana jest czesto do ziolowych lekow przeczyszczajacych ale bardziej ze wzgledu na walory smakowe niz na te wlasciwosci. Slodki smak kolendry ponoc maskuje inne gorzkie ziola. Zwiazki zawarte w nasinach kolendry pobudzaja i ulatwiaja trawienie oraz odprowadzanie gazow dlatego kolendra uzywana jest w wielu leczniczych mieszankach ziolowych. To wszystko co o kolendrze wiem i wyczytalam. Sadze ze napewno mozna ja dodac do bakaliowych slodkosci. [w postaci mielonej lub ubitej drobno w mozdziezu, bo cale nasionka chociac troche miekkna w gotowaniu maja twarde luski i jak sie takie rozgryzie to trzeba robic tfu, tfu, tfu :-) ] Nie jestem nawet pewna czy K. nie wchodzi przypadkiem w sklad mieszanki przyprawy piernikowej? Jesli nie to mysle ze napewno by mogla - dajac troche inna wariacje piernika.
Pozdrowienia
From: pestka <pestka@vossnet.co.uk>