<- GÅ‚owizna wieprzowa duszona z purée z grochuLista potraw z grupy: MiÄ™so: WieprzowinaGolonka 2 ->

PDF Drukuj

Golonka 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7148 razy.


Niema przepisu na szybkie zrobienie golonki ze wzgledu na wage. Ale podam po-niemiecku.
EISBEIN MIT SAUERKRAUT
Czas przygotowywania: 2 godziny (!)
Dla 4 osob:
2000 g golonki
Sol,
3 cybuli
2 listka bobkowe
4 ziarnka pieprzu
6 lyzek smalcu wieprzowego
750 kwasnej kapusty
5 ziaren jalowca

Do tego pasuje:
Ziemniaki i naturalnie ZIMNE PIWKO

1. Golonke obmyc zimna woda. Ca. 3 l wody z sola zagotowac. Wlozyc golonke i przy niewielkim ogniu 90 min gotowac. (moze sie okazac, ze 90 min to zamalo - obowizkowo sprawdzic, czy juz gotowa)
2. 2 cybule obrac i grubo pokrajac. Razem z listkiem bobkowym i pieprzem wlozyc do garnka z golonka.
3. Po 50 minutach gotowania golonki zaciac przygotowywac kapuste, W innym garnku nagrzac smalec. Kapuste mocno poddusic w tym smalcu, ale nie walnac ja do garnka w calosci tylko luznie. Ostatnia cybule tez pokrajac i wlozyc do kapusty wraz z jalowcem. trzymac na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 min uwazajac azeby sie nie przypalila (pare razy mnie sie to zdarzylo). Doprawic. Wywalic juz gotowa kapuste na duzy talez. Z gory ulozyc gotowa golonke i w ZADNYM przypadku nie zapomniec o piwku. Rosul mozna wykorzystac do zup, albo innych potraw. Mozna tez zamrozic na pozniej.
Smacznego
From: "e. taranov" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności