<- Golonka 1Lista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGolonka gotowana (peklowana) 90 min ->

PDF Drukuj

Golonka 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2006-05-14 12:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6180 razy.


GEBRATENE SCHWEINEHAXE
Golonka 1 kg
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki majeranku
1 lyzka oliwy
1 szklanka wody, tzw. kranowy.
troche piwa (!)

Podawac z salatka ziemniaczana i zielona
1. Golonke dobrze natrzec ze wszystkich stron sola, pieprzem i majerankiem. Skore naciac bardzo ostrym nozem w kwadraciki. (oprocz ostrego noza potrzeba jeszcze albo sily, albo cierpliwosci)
2. Oliwe nagrzac na patelni i polozyc na nia golonke skora na dol. Dolac wode i wstawic do rozgrzanego pieca przy temperaturze 220 C (gaz na 4 pozycji). Obsmażac dopóki woda nie wyparuje. Obrocic i smazyc wielokrotnie polewajac woda (ja opryskuje)
3. Krotko przed zakonczeniem wielokrotnie posmarowac golonke piwem i krotko zwiekszyc temperature azeby skora sie zrobila chrupiaca. I jeszcze raz smacznego.
From: "e. taranov" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>

2. Oliwe nagrzac na patelni i polozyc na nia golonke skora na dol. Dolac wode i wstawic do rozgrzanego pieca przy temperaturze 220 C (gaz na 4 pozycji). Obsmażac dopóki woda nie wyparuje. Czy to znaczy że patelnia do piekarnika??? :)
Nadesłał(a): d 2006-05-31 16:05:47

Zastanawiam sie w jaki sposob czechom udaje sie ,,bydle,, wielkosci slonia-golonke o wadze przeszlo kilogramowej- zrobic tak doskonale miekka a jednoczesnie z tak krucha skorka? Wiesz moze cos na ten temat???
Nadesłał(a): Jaro63 <jaro63@htp-tel.de> 2008-01-07 18:01:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności