<- Konfitury z malinLista potraw z grupy: PrzetworyKonfitury z pigwy ->

PDF Drukuj

Konfitury z melona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2442 razy.


* Melon przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry.
* Pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę,skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.
* Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.
* Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.
* Gdy melon stanie się przeźroczysty znaczy się,że konfitura jest gotowa.
* Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.
* Na wierzch każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności