<- Foe Young HaiLista potraw z grupy: Mięso (różne)Forszmak na gorąco lub na zimno ->

PDF Drukuj

Forszmak

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3437 razy.


Forszmak - jest to IMHO, zydowska potrawa (nie israelska) i oznacza po-prostu "zakaska".

FORSZMAK
Gotowana lub smazona wolowine, cielecine, lub baranine, lub sledz (najpierw wymoczona, oczyszczona od skory i osci) przepuscic przez maszynke do miesa z gesta siatka. Nastepnie rozgniesc ugotowane ziemniaki i zmieszac z podsmazona na masle cebula. Wsdzystko to ulozyc w naczyniu, dodac 2 lyzki maki, miekie maslo, smietane (kwasna) i jeszcze raz przekrecic przez maszynke do miesa. Dodac surowe zoltka, sol, pieprz do smaku i wymieszac. Dodac ubite na piane bialka, ostroznie wszystko wymieszac i przelozyc na posmarowana masla patelnie. Powierzchnie wyrownac hozem i posypac tartym serem, pokropic maslem i zapiekac w piekarniku w ciagu 30-40 min. Jak tylko forszmak zacznie odstawac od scianek patelni - mozna go uznac za gotowy. Wylozyc forszmak na talerz, polac z gory niewielka iloscia sosu smietankowego z tomatem (mozna do sosu smietankowego dodac przecieru pomidorowego lub pasty). Ten sos podawac razem z forszmakiem w oddzielnym naczyniu.
Na 250 g gotowanego, lub smazonego miesa (wolowina, cielecina, baranina, kurczak)
- 1/2 sledzia,
2 lyzki maki,
2-3 gotowanych ziemniaka,
2-3 lyzki gestej smietany,
2-3 jajka,
1 lyzka tartego seru (moze byc wiecej)
Smacznego

From: "Eugeniusz" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności