<- Forszmak na gorąco lub na zimnoLista potraw z grupy: Mięso (różne)Forszmak z lubelszczyzny ->

PDF Drukuj

Forszmak wg. Ćwierciakiewiczowej

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4424 razy.


Niezwykle ciekawa sprawa. No to mamy przynajmniej trzy kraje w ktorych jest znany forszmak: Polske, Rosje i Finlandie. Ciekawe gdzie powstal. Jezeli w kuchni finskiej, jak podala pestka, uchodui za potrawe pochodzaca z Polski, to niewykluczone, ze i do rosyjskiej dostal sie z Polski. No to jeszcze przepis na forzmak, tym raze wg. Cwierciakiewiczowej (1860 r.)
Resztki pieczeni cielecej posiekac na maszynce; na funt tej masy wziac jednego dobrego sledzia wymoczonego, obrac ze skory i osci, utluc w mozdzierzu. Szesc sredniej wielkosci kartofli ugotowac i utrzec na tarce;zagotowac cwierc funta mlodego masla z lyzka maki pszennej i kilkoma lyzkami rosolu i bulionu, wlac 2 lyzki smietany. Wszystko, wyzej wymienione, posolic popieprzyc, wlozyc jedna upieczona, roztarta cebule, wbic po jednemu 2 cale jajka, mieszac dlugo, poki nie zrobi sie jednolita masa. Gdyby byla bardzo gesta, mozna dolac jeszcze pare lyzek bulionu, pomnac, ze jajka utrzymuja wszystko razem. Wysmarowac forme, lub rondel maslem, wysypc bulka, wlozyc cala mase, osypac jeszcze bulka i wstawic do pieca na dobra godzine. Mozna dodac do tego lyzke tartego parmezanu lub sera zielonego, czy szwajcarskiego.
Ta potrawa podaje sie na sniadanie, lub po wodce przed zupa; jada sie rowniez na zimno z octem i oliwa.
Smacznego
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności