<- Pogacze ze skwarkamiLista potraw z grupy: InnePrażucha z ziemniaków ->

PDF Drukuj

Prażone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 15079 razy.


Znam ta potrawe pod nazwa "prazone". W zasadzie to nie tylko potrawa ale caly rytual w pewnych czesciach Polski.
W zeliwnym garnku uklada sie warstwami na przemian pokrojone w plastry ziemniaki, cebule, marchew oraz przysmazone wczesniej kielbase i boczek. Moga byc i inne miesa, na przyklad jadlem kiedys z dzika kaczka. Z wierzchu przykrywa sie liscmi kapusty na ktore kladzie sie plat darni (zielonym do dolu). garnek stawia sie na ognisku i czeka. Podaje sie na lisciach kapusty. Cala ta zabawa odbywa sie jesienia po wykopkach. Aha z przypraw sol i pieprz. Mozna zrobic w domu na gazie lub w piekarniku w naczyniu zaroodpornym.
From: wachniew@ftjibm.ftj.agh.edu.pl (Przemyslaw Wachniew)

Bardzo dobre!Polecam!
Nadesłał(a): janek <jbor11@neostrada.pl> 2005-09-24 11:09:51

Prawie wszystko jest ok ale darń kladzie się na pokrywce żeby docisnąć i uszczelnić garnek. Boczek i kiełbasa moga być surowe nie podsmażane. Jadłem bardzo mniamuśne.
Nadesłał(a): hsalf <r.deja@onet.eu> 2006-06-04 05:06:14

Ja znam tę potrawę, Pochodzę z beskidu Źywieckiego a mieszkam pod Częstochową. Tutejsi "kucharze" prażone kalają burakami czerwonymi i nie wyobrażają sobie bez nich potrawy. Fuj, jak można?
Nadesłał(a): Daniel <kufello@op.pl> 2008-11-19 14:11:58

Uwaga prawdziwe prażone!! Najlepszy przepis na prawdziwe prażone, 500 razy wypróbowane!!! Czyli: ziemniaki ok 1 kg marchewka 40 dk pietruszka 40 dk boczek ok 40 dk kiełbasa może być swojska ok 50 dk kapusta, sól pieprz, olej wegeta dużo natki pietruszki. Warzywa i kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, natkę siekamy wszystko mieszamy razem dolewamy wegete pieprz i olej, kociołek wykładamy Liścami kapusty, wsypujemy do pełna i przykrywamy liśćmi kapusty, pieczemy ok 1.5 h i jemy .. UUUUUUU niebo w gębie nawet nieraz w styczniu na śniegu to robie, Polecam Damian
Nadesłał(a): Damian <dexterlux@wp.pl> 2009-07-12 01:07:04

Buraki do prażonego?! Zgroza!!! A potrawa jest przepyszna. Musi być spożywana w gronie przyjaciół i popijana ulubionym napojem:-))
Nadesłał(a): Misia <misia1212@interia.pl> 2010-08-21 12:08:48

układa się warstwami - żadne wcześniejsze podsmażanie
Nadesłał(a): szpila <jankwi5@wp.pl> 2010-12-07 15:12:54

a cebula?
Nadesłał(a): ja <andre1111@interia.pl> 2011-04-13 13:04:07

do prażonych najlepszy kefir;)))
Nadesłał(a): 2011-08-05 21:08:42

ja pochodze z śląska i prażone sa od zarania ziemniaki ,boczek ,kiełbasa, marchewka,cebula ,pietruszka i przyprawy ale buraki feee ,podstawa jest darni z trawy
Nadesłał(a): wow <j.andrzej12@wp.pl> 2012-03-02 00:03:44

w lublinie nawet otym niesłyszeli
Nadesłał(a): lysy 2012-05-05 15:05:14

U nas na poludniu nigdy nie uzywalo sie marchewski. Ziemniaki, cebula, boczek i kielbasa. Sol, pieprz do przyprawy i liscie kapusty na wierz aby sie dobrze udusilo na ognisku. Najlepsze z miesa kaczki!!! Mozna zrobic na gazie dokladnie tak samo tylko na dno dac wiecej boczku albo nawet troche margaryny.
Nadesłał(a): Kasia 2012-08-06 17:08:32


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności