Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2755 razy.
30 dag mÄ…ki,
10 dag skwarek,
10 dag smalcu,
2 żółtka,
1,5 dag drożdży,
łyżeczka soli,
2 łyżki śmietany.
Z mÄ…ki, pokrojonych drobniutko skwarek, smalcu i żółtek zagnieść ciasto. Posolić je, dodać drożdże rozprowadzone Å›mietanÄ…. Mocno ugnieść, trzykrotnie rozciÄ…gnąć i zagnieść na nowo. RozciÄ…gnąć znów tak, aby byþo szerokie na dwa palce. Pokratkować wierzch ciasta nożem, wyciąć kieliszkiem krążki lub pokroić ciasto w kwadraty o boku 3 centymetry. UÅ‚ożyć na lekko posmarowanej tÅ‚uszczem blasze i zostawić na 90 minut. NastÄ™pnie posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorÄ…cego piekarnika. Pod koniec pieczenia można posypać pogacze tartym, żółtym, ostrym serem i paprykÄ… w proszku. Podawać na gorÄ…co lub zimno.
Skomentuj Powiadom o komentarzach