<- Ogórki kwaszone - przepis Cioci AnieliLista potraw z grupy: PrzetworyOgórki małosolne 2 ->

PDF Drukuj

Ogórki małosolne 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 36608 razy.


Na 1 litr wody 1 lyzka stolowa soli (zwykla sol, nigdy nie uzywaj morskiej, czy tym podobnej)
Czosnek - kilka zabkow przekrojonych na pol
kawalek chrzanu
koper, najwazniejsze sa w tym kwiatostany (to jest to na koncu lodygi, po drugiej stronie od korzenia)
dwa liscie czarnej porzeczki
ogorki (do smaku :))
Kiedy zalejesz ogorki solanka, to mozesz zaczac je jesc juz po 2-3 dniach. Nie trzymaj ich na sloncu bo pojawia sie na nich plesn.
From: "Wacek" <wacek@infomix.se>

Mozna dodac liscie debu, ogorki sa twardsze, moja babcia mowila jedrniejsze, duzo czosnku, chrzan, koper troche gorczycy ja dodaje po lisciu porzeczki, debu. A ogolnie rzecz biorac im wiecej kopru i czosnku tym ogorki maja wiecej aromatu malosolnego
Smacznego
From: "Jolanta Pius" <pius111@friko.onet.pl>

Witam OGURKI PALCE LIZAĆ BARDZO DOBRE PO 4 DNIACH POZDRAWIAM
Nadesłał(a): JAREK <palaj@op.pl> 2006-06-14 11:06:42

okej przepis!
Nadesłał(a): Basia <nmw@op.pl> 2006-06-26 14:06:57

Dziś robie właśnie ogórki małosolne, skorzystam z teo przepisu :), ale wydaje sie OKa, w porządku mój żoądku, pozdrawiam
Nadesłał(a): Asik 2006-07-03 10:07:25

Spróbuję zrobić jutro a o efektach powiadomię.
Nadesłał(a): Jerzed <jerzed@o2.pl> 2006-07-05 22:07:12

Wczoraj wypróbowałam przepis.Z niecierpliwośćią czekam na efekty!Dam znać niebawem.
Nadesłał(a): collynka <colly.mm@wp.pl> 2006-07-09 19:07:27

Za 3 dni powiadomię czy się udało ;)
Nadesłał(a): KonKor <concore@wp.pl> 2006-07-10 14:07:41

Chcę żonie zrobić niespodziankę i sam zrobić takie ogórki i mam pytanie: czy zamiast chrzanu mogą być liście chrzanowe? Z góry dziękuję za odpowiedż.
Nadesłał(a): Nestor <nestor42@o2.pl> 2006-07-13 12:07:14

moja mama nie przekroiła czosnku na pol:(
Nadesłał(a): michalek 2006-07-14 20:07:16

czy woda musi byc gotowana ?
Nadesłał(a): GROSS <jan-gross@t-online.de> 2006-07-15 19:07:39

a w morde.... a jak je otem jesc?? zal wyciągac
Nadesłał(a): Michał Ogórek 2006-07-23 14:07:15

wlasnie robie solanke. w srode impreza, wiec powinny byc gotowe. mam nadziej , ze zrobie furrore na emigracji:) wodka + malosolny=bedzie ok
Nadesłał(a): karl 2006-07-29 01:07:48

wlasnie zalalem woda , zobaczymy za 3-4 dni.dzieki
Nadesłał(a): lysy <marcinsadowski@web.de> 2006-07-31 20:07:36

mniam mniam :)
Nadesłał(a): piter 2006-08-11 08:08:01

Zobaczy Się nie wiem tylko czy czegoś nie pominołem(ogórki_:)
Nadesłał(a): Alecki <a,janiuk@op.pl> 2006-08-18 19:08:29

dzieki za informacje o ogórkach,ale ja mam pytanie:czy woda ma być przegotowana czy z kranu? dzięki za odpowiedz :)
Nadesłał(a): A N I A 2006-08-19 10:08:29

koniecznie przegotowana i wystudzona
Nadesłał(a): gosia <cz@wp.pl> 2006-08-19 12:08:58

Super małososne po 3-dniach
Nadesłał(a): 2006-08-20 22:08:36

Nierobilem ogorkow chyba ze dwadziescia lat.Kupilem ladny sloik ($15) 20 ogorkow za $12 zrobilem prawie wszystko wedlug powyzszego przepisu ( ostudzona przegotovana woda,pieprz,czosnek,sol,koper (aczkolwiek zielony a nie przerosniety)+liscie laurowe.Po doslownie dwoch dniach wszystkie mi KURWA!! skisly ,zplesinialy,i poprostu sie rozje...ly
Nadesłał(a): marek b <xomox@verizon.net> 2006-08-30 05:08:13

Zapomialem sie zapytac? co poszlo zle?
Nadesłał(a): marek b <xomox@verizon.net> 2006-08-30 05:08:31

W sumie zrobiłem według przepisu. Z drobnymi modyfikacjami. Woda była gorąca (nie wrzątek - ale gorąca), soli kopiata łyżka na litr, dodałem liście chrzanu, korzeń chrzanu, czosnek (cała duża główka - oczywiście obrana i przekrojona), liście dębowe (z 5 sztuk). Zalałem wieczorem i na rano ogórki były gotowe. :) I tak już z trzy razy. :)))))))))))))
Nadesłał(a): W 2006-09-07 21:09:42

Oczywiście jeszcze koper.
Nadesłał(a): W 2006-09-07 21:09:04

mareczku wiesz co poszlo zle? kupiles porabane ogorki! bylo w nich wiecej nawozu niz ustawa przewiduje^^ wlasnie robie ogorki malosolne (jak co roku) i sie zastanawiam czy i tym razem bede wylewala gnojowe z kamionki...niestety w belinie (a ty tez nie mieszkasz w polsce)ciezko jest dostac "zdrowe" ogory, liscie chrzanu czy wisni dostaniesz tylko "po znajomosci"...czyli bedzie pewnie znowu gnojowa^^--> czyli zapisuje sie do twojego klubu ;o)
Nadesłał(a): yk 2006-09-09 15:09:35

No wlasnie , pierwszy raz robie ogorki, udalo mi sie kupic na Tureckim Bazarze, tylko mam problem z chrzanem, aledwaliscie udalomi sie znalesc!! za 4dni powiadomie was , jaksmakuja
Nadesłał(a): andre <andre_kuba@yahoo.de> 2006-09-12 20:09:28

Jaka ma być ta woda gotowana gorąca czy zimna. Proszę o szybką odpowiedz....
Nadesłał(a): Pauluśś <pechowe15@onet.eu> 2008-07-21 11:07:44


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności