<- Śliwki w occie 1Lista potraw z grupy: PrzetworyŚliwki węgierki ->

PDF Drukuj

Śliwki w occie 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4917 razy.


Moze juz ktos to zrobil przede mna ale mysle ze moze ten przepis bedzie inny.
Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac j.w.
Smacznego.
From: Aleksandra Pietkiewicz <olap@chem.uni.torun.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności