Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3371 razy.
Czy znane jest teraz w Polsce uzywanie lisci mlodej lebiody tak jak szpinaku?
Jest to pyszne warzywo, troche cierpkie jak szpinak, ktore po oplukaniu rzuca sie na gorace maslo lub oliwe z czosnkiem, dodaje odrobinke smietany, pieprzu i soli i jest gotowe do podania w minute. Mozna jesc na chlebie, albo jako dodatek do obiadu. Albo robic spanakopita, nawet lazagna, albo omlety z posiekana lebioda. Radze sprobowac. Im mlodsze liscie, tym lepiej. Wszystkie ogonki nalezy obciac, najlepiej nozyczkami.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB) Nie czytałam poprzednich komentarzy, po raz pierwszy szukam czegoś o lebiodzie w internecie.Korzystam głównie z książek i własnej pamięci /75 lat/.Zastanowiło mnie, że w książkach zielarskich nic o lebiodzie ani comosie nie znalazłam. Ja młode listki lebiody dodaję do zupy ziemniaczanej.Chętnie pokoresponduję na temat zbieranych, a nie uprawianych w ogrodach ziół leczniczych i przyprawowych.Pozdrawiam. J. Nadesłał(a): Jania <jania2@poczta.fm> 2006-03-13 11:03:06
lebioda to coś okropnego jak możesz tak kłamać Nadesłał(a):
proszę o przepis na lebiodę bo jeszcze jej nie próbowam na adres e-mail paulina.skrainska@buziaczek.pl Nadesłał(a): paulina <paulina.skrainska@buziaczek.pl> 2006-06-19 13:06:23
dzięki za informacje o lebiodzie.Ci,którzy jedzą lebiodę są mocni i silni.Ale warunek trzeba ja jeść na surowo.W jaki sposób?Młode liście lebiody miksuje się razem z owocami z dodatkiem wody.I KOKTAJL GOTOWY.Bardzo zdrowy.Taki surowy koktajl poprawia wzrok,słuch i daje dużo energii. Nadesłał(a): DANUTA 2009-12-29 21:12:30