Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2665 razy.
1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
40 dag jabłek ,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki oliwy,
sól,
Kurczaka przygotować tak jak w przepisie klasycznym.
Natrzeć solą i majerankiem w środku i po wierzchu. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka włożyć do brytfanny, polać oliwą i piec 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Z upieczonego kurczaka wyjąć jabłka, następnie podzielić mięso na porcje i do każdej dodać trochę jabłek. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Skomentuj Powiadom o komentarzach