W malej miseczce utrzec zoltko z cukrem. W glebszej misce pokruszyc drozdze, zalac mlekiem, dodac zoltko i tyle maki, aby utworzyc mase gesta jak smietana. Roztrzepac widelcem, az bedzie gladkie. Odstawic w cieple miejsce na 30 min. Obrane jablka pokroic w plastry.
W tym momencie sa dwa sposoby przyrzadzania.
Pierwszy to tak: Na goraca patelnie z rozgrzanym olejem (okolo 2 lyzki) wylac krazki plynnego, urosnietego ciasta okolo 10 cm srednicy. Na to klasc plaster jablka i zalac go odpowiednia iloscia ciasta, aby kompletenie zatopic jablko. Gdy jedna strona sie zrumieni, odwrocic.
Drugi sposob to taki, ze wrzuca sie jablka bezpozrednio do ciasta i wylawia lyzka, wylewajac na patelnie razem z ciastem.
Usmazone racuchy osaczyc na papierowych recznikach. Posypac cukrem pudrem. Podawac gorace, ze smietana. Jakos kawa zbozowa z mlekiem kojarzy mi sie z racuchami.
A tu pytanie: skad slowo racuchy?
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB) Hej, dzieki za przepis, zawsze mialam ochote sama zrobic racuchy, ale nie wiedzialam jak sie do tego zabrac. Pozdrawiam Nadesłał(a): Ewelina 2005-08-18 06:08:49
Dobra, spróbujemy... mam nadzieję, że mojej rodzince posmakują. A jak będą niedobre to na pewno jeszcze tu wrócę i odpowiednio skomentuję ;) Nadesłał(a): Karenira <hel_krehiri.op.pl> 2006-01-17 15:01:29
hehe...:) super przepis nie ma duzo skladnikow i jest ok ogoolnie!!;)pozdrawiam:D Nadesłał(a): asia:) <cycolinka16@tlen.pl> 2006-01-26 11:01:40
dzis mam zamiar zrobic. zobaczymy Nadesłał(a): Finka <finka22@tlen.pl> 2006-02-07 10:02:57
Ten przepis jest zły!!!!!!!!!!!!!!!!! Nadesłał(a): Blog 27 2006-05-22 21:05:08
to ma być przepis na racuchy z jab... Nadesłał(a): znawca 2008-11-30 19:11:32