<- SezamkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSękacz pyszny ->

PDF Drukuj

Sękacz

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5150 razy.


wedle podrecznika cukierniczego

Skladniki:
1,7 kg masla
1,7 kg cukru - pudru
1,7 kg maki
120 jaj ( piana z 95 bialek)
kilka lasek wanilii
10 dkg migdalow
30 dkg skorki pomaranczowej
0,5 l. smietanki.

Maslo utrzec na piane, dodajac stopniowo cukier, make, zoltka i ucierac przez 2 godziny. W koncu ucierania dodac piane, smietanke, migdaly tarte, skorke pomaranczowa, wanilie i wymieszac.
Walek owinac papierem pergaminowym, rozgrzac przy ogniu i zaraz oblewac go ciastem. Z poczatku szybko obracac walkiem, zeby utworzyly sie seki. Ostudzic. Po ostudzeniu zdjac z walka. Podawac pokrojony w krazki.
Jesli chodzi o metode, to trzeba miec specjalne urzadzenie. Jest to walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten aparat jest umieszczony nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow.
Gdy walek jest polewany ciastem, trzeba nim szybko krecic, aby ciasto nie skapalo do ognia, tylko by tworzylo sople, jak seki na pniu drzewa. Te seki sie pogrubiaja w miare pieczenia. Po pewnym czasie mozna krecic wolniej, bo ciasto jest grubsze i sie nie spali. Najlepiej robic to w dwie osoby.
Wesolej zabawy.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

http://kobieta.gazeta.pl/slub/1,67025,2566445.html w tym przepisie sa chyba ciut inne proprcje
Nadesłał(a): xaxaxaxax <farastu@wp.pl> 2006-06-28 18:06:30


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności