Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6116 razy.
SKŁADNIKI:
CIASTO
* 4 duże banany
* 2 jajka
* 100 g wiórków kokosowych
* 150 g masła
* 200 g cukru
* 100 g mąki pszennej
* 100 g mąki ziemniaczanej
* sok z jednej cytryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Spód tortownicy wyłożyć specjalną folią do pieczenia.
* Stopić w rondelku 2 łyżki masła. Następnie wlać je do tortownicy i posypać 5 łyżkami cukru. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru i jajkami na jednolitą masę.
* Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Wymieszać dokładnie.
* Banany obrać i pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Dokładnie skropić sokiem z cytryny.
* Pokrojone banany ułożyć na tortownicy i posypać połową wiórek kokosowych.
* Na warstwie bananów rozsmarować ciasto.
* Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
* Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i posypać pozostałymi wiórkami.
* Śmietanę z cukremi i kakao ubić na sztywno. Z kremem podawać ciasto.