Dodano: 2000-07-25 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4853 razy.
Witam !
Podaje za ciekawa ksiazka "Potrawy z roznych stron swiata":
Skladniki
23 dag maki,
23 dag cukru pudru,
13 dag masla,
5 bananow,
2 jaja,
6 dag zmielonych orzechow wloskich,
2 lyzeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
Przygotowanie
Maslo utrzec z cukrem, polaczyc z jajami. Banany obrac, rozgniesc widelcem i polaczyc z maka, dodac proszek do pieczenia i wyrobic. Dodac razem z orzechami do masy maslanej i wymieszac.
Piec w wysmarowanej tluszczem podluznej formie w srednio nagrzanym piekarniku ok. 75 min.
Przepis jest dobry, ale warto poeksperymentowac - trzeba samemu dobrac ilosc i stopien dojrzalosci bananow...
Smacznego.
From: umil@platon.man.lublin.pl (Kamil Uminski)
Chcialam zaznaczyc, ze im bardziej brazowe sa te banany do ciasta, tym lepiej.
Rowniez jest szeroko praktykowane zamrazanie obslizglych, brazowych bananow, "na potem na ciasto" Z takiego zamrozonego banana jest bardzo latwo obrac skore, i dodac do ciasta, oczywiscie rozmrozony.
Jezeli sie chce bardzo szybko "dojrzec" zielone banany, to nalezy je zawinac w torbe papierowa z jednym jablkiem, i po 24 godzinach beda dojrzale.
Meksykanie wierza swiecie, ze jezeli sie przyklada kawalki skory od banana, bardzo dojrzalego, na kurzajki, to odpadna :)
Ja dodaje skorke starta z pomaranczy do mojego ciasta bananowego plus troche olejku pomaranczowego.
Ciasto bananowe najlepsze jest na drugi dzien, pokrojone w grube plastry, posmarowane maslem i odgrzane w mikrofali przez 10 sekund.
Mniam!
Ide robic ciasto!
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Zamiast bananow mozna użyć morele lub brzoskwinie.
Pozdrawiam, Edyta ,
From: aci3@aci.pl