<- Lift (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Likier pomarańczowy ->

PDF Drukuj

Likier "Wisielec"

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1420 razy.


duża pomarańcza,
litr czystej białej wódki,
kilka godzików,
250 g cukru w kostkach.

Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru,
mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,
by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od
intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać. Pomarańczę
podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności