<- Pieczone ziemniaki 3Lista potraw z grupy: Warzywa, owocePierożki z jabłkami ->

PDF Drukuj

Pierożki Fryderyka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1931 razy.


mialem kiedys gosci i zero pomyslu wiec postanowilem zrobic cos oryginalnegi i udalo mi sie:)
PIEROZKI FRYDERYKA to jest to osobom ktore musza liczyc kalorie nie polecam, choc jeden malutki moze byc:)
a oto produkty: (przepis na 4 pierozki dla 4 osob, albo dla 2 zarlocznych)

ciasto:
maka ok 30 dkg,
2 jajka + 1 zoltko,
mleko zamiast wody,
przyprawy w zaleznosci od upodobania.

farsz:
25 dkg oliwek czarnych
25 dkg oliwek zielonych
25 dkg groszku zielonego
15 dkg fasoli czerwonej
15 dkg soczewicy
15 dkg kukurydzy
2 ziemniaki sredniej wielkosci
3 duze cebule
1 duza papryka

wszystko pokroic (co tego wymaga) wymieszac, doprawic na bardzo ostro, i odstawic na czas wyrabiania ciasta. jak juz zrobicie ciasto nalezy je rozwalkowac i wyciac kraki wielkosci talerza sredniego ( tak aby zmiescil sie w patelni) wkladamy duzo farszu na jeden krazek, przykrywamy drugim i robimy widelcem "zasklepianie" smazymy po 3 minuty na rozgrzanej petwlni w sredniej ilosci tluszczu, na sos nadaje sie kefir przyprawiony mocno czosnkiem wyglada swietnie, jeszcze lepiej smakuje. jesli ktos sie odwazy to prosze o wypowiedz wszyscy moi goscie bardzo sobie chwala to danie:))
pozdrowionka
From: "Fryderyk Rossakowski" <fff@box43.gnet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności