Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2442 razy.
2-3 ziemniaki na osobe, najlepiej duze, maczyste
ok 1kg obranych krewetek (moga byc mrozone)
0.5 l majonezu
0.5 l kwasnej smietany
ketchup do smaku
koperek
ewentualnie sol i pieprz do smaku
Ziemniaki umyc, i poprzekluwac widelcem skorke w kilku miejscach, najlepiej dookola (tak aby pozniej w pieczeniu nie popekala) i nastepnie wszadzic do piekarnika na ok 60 - 80 min w temp ok. 200 stopni.
Wymieszac majonez ze smietana, i dodac do tego ketchup (bardzo dobre wychodzi z ostra odmiana keczupu, np. meksykanski albo hot chili). Nastepnie wsypac do tego prawie wszystkie oplukane o dokladnie osuszone krewetki. Dodac koper i wymieszac dokladnie w jakiejs ladnej misce. Na wierzchu posypac reszta krewetek i mozna jeszcze troszke koperku.
Poczekac az ziemniaki beda gotowe, najlepiej to sprawdzic nacinajac krzyzyk na gorze i potem naciskajac z bokow. Jesli ziemniak jest gotowy, srodek powinien "wychodzic" przez naciecie na wierzchu.
Juz na talerzu nacinac tak jak napisalem wyzej, i w otwarcie wlewac (dosc nie trafione okreslenie, gdyz sos nie powinien byc calkiem plynny) sos z krewetkami i wyjadac po trochu ze srodka.
Krewetki w sosie mozna zamienic na drobno pokrojona szynke, lub cos innego w tym guscie, co kto lubi. Jednak nalezy wziac pod uwage jedno sos jest pycha, wiec dobrze zrobic go "nieco" wiecej, bo u nas znika zawsze bardzo szybko.
Smacznego
From: Wojciech Gawrys <wgawry@sgh.waw.pl>