<- Sos bolonski do spaghettiLista potraw z grupy: SosySos boloński 2 ->

PDF Drukuj

Sos boloński 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4438 razy.


I) 200 g drobno siekanej wolowiny
150 g posiekanego wedzonego boczku
3 posiekane watrobki z drobiu
3 cebule
150 g pieczarek
1/4 l oliwy
300 g obranych pomidorow
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 zabki czosnku
1 lyzka tymianku
1 lyzka bazylii
1 lyzka estragonu
sol pieprz

mieso z boczkiem i watrobka przesmazyc na oliwie, dolozyc cebule,czosnek, pieczarki i ziola. Dusic 1/2 godz. Dodac pomidory i wino. dusic ok. 2 godz. sos powinien byc gesty, ale w raze gdyby sie wygotowal rozprowadzic nieco woda lub rosolem.

II) 350 g chudej mielonej wolowiny 150 g mielonego boczku, bekonu lub szynki
200 g watrobek z drobiu
300 g obranych pomidorow
2 cebule
2 marchewki
2 selery
2 lyzki siekanej natki pietruszki
szklanka bialego wytrawnego wina
szklanka rosolu
pol szklanki smietanki
galka muszkatolowa
sol pieprz

Marchewki, seler, bekon, cebule drobno posiekac, przesmazyc na masle ok. 10 min. przesmazyc mieso, po zrumienieniu dodac watrobke. dusic pare minut, dodc pomidory, wino, rosol, sol, pieprz, galke muszkatolowa, dusic j.w. Pod konie duszenia dodac smietanke. To sa tylko dwa przepisy na sos ktoey ma rozne warianty, ale z geubsza wszystkie mieszcza sie w ramach tych przepisow.
Smacznego!
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności