<- Majonez do dekoracjiLista potraw z grupy: SosyMajonez dziadziusia ->

PDF Drukuj

Majonez domowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2359 razy.


2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
musztarda.

Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku.
Białka delikatnie oddzielić od żółtek. Źółtka wlać do
miski, rozbełtać z solą i octem winnym lub sokiem z
cytryny, dodając ewentualnie odrobinę musztardy. Olej
dolewać powoli, po kropli, stale ubijając. Ubijać
jednostajnie, dodając olej, aż powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.
nie zdrowe
Nadesłał(a): Sławek <slawek@vp.pl> 2006-09-17 14:09:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności