Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2883 razy.
Czas przygotow. 55 min.
500 ml majonezu,
200 ml zageszczonego wywaru z cieleciny,
lyzka zelatyny,
sok cytrynowy.
cukier, sol, pieprz,
jarzyny i owoce do przybrania.
1. Zelatyne namoczyc w zimnym wywarze z cieleciny, odstawic na 30 min.
2. Wywar z zelatyna postawic na malym ogniu, mieszac i podgrzewac nie dopuszczjac do wrzenia, az sie zelatyna calkowicie rozpusci. Odstawic, lekko
ochlodzic.
3. Majonez doprawic sokiem cytrynowym, cukrem, sola i pieprzem. Dodac 3/4
ochlodzonego, ale jeszcze plynnego wywaru, ubic trzepaczka na jednolita, puszysta mase.
4. Pozostaly wywar z zelatyna zachowac do polania potrawy.
- Tak przygotowanym majonezem mozna dekorowac ryby, drob lub pieczen. Z dobrze
ochlodzonej ryby lub drobiu zdjac skore, mieso ulozyc na polmisku, posmarowac warstwa majonezu grubosci 5 mm. Przybrac jarzynami lub owocami i zalac
pozostalym wywarem z zelatyna. Wstawic do lodowki przynajmniej na 3 godz.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach