<- JABŁKA SMAŹONE W CIEŚCIELista potraw z grupy: DeserJabłka w sosie waniliowym ->

PDF Drukuj

Jabłka w kwasie na sałatę zimową

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1988 razy.

JABŁKA:jesienne, zdrowe

Z KUCHNI LITEWSKIEJ
Jabłka (winne) włożyć do kwasu, zalać tak kwasem aby dobrze objęło, nałożyć krzyżem z drzewa i nacisnąć kamieniem, aby jabłka nie wypływały.

Przepis na kwas:
wziąć trzy litry razowej żytniej mąki, nalać tyle zimnej wody, aby rzadkawo było, po czym postawić w cieple, aż słodycz się znajdzie; natenczas wlać do kubła i zalać 24 litrami ciepłej wody, zawiązać płótnem i postawić w cieple, aby lekko ukwaśniało. Następnie przecedzić i ostudzonym zalać jabłka.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności