Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1964 razy.
POMIDORY:trzy kopy OLEJ:(oliwa)
Z KUCHNI LITEWSKIEJ
Wziąć czerwonych, dojrzałych pomidorów, rozkroić każdy przez połowę w poprzek i wycisnąć precz sok z ziarnkami. Wyłożyć je potem do pobielanego rondla, postawić na miernym ogniu, a skoro się zagrzeją i zaczną puszczać sok z siebie, wówczas postawić na większym ogniu i gotować, mieszając, przez pół godziny. Przetrzeć ugotowane pomidory przez sito i znowu przetartą masę gotować aż do gęstości. Wysmarować blachę oliwą, rozciągnąć na niej masę nożem jak można najcieniej, a skoro wyschnie w letnim piecu lub na słońcu, pokrajać na cząstki, obwinąć w papier i schować w słoju; postawić go w suchym miejscu.
Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów.
Skomentuj Powiadom o komentarzach