<- Matelote z wegorza i karpiaLista potraw z grupy: RybyMorszczuk po baskijsku ->

PDF Drukuj

Mintaj zapiekany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3107 razy.


80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),
2 duże cebule czerwone,
2 łyżki mąki,
łyżka soku z cytryny,
3-4 łyżki oleju,
łyżka masła,
szklanka śmietany,
jajo,
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego
rozmarynu,
natka pietruszki lub koperek,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w
mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, opruszyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczarkami, ziemniakami i surówką z marchwi i selera.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności