Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1839 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
1 wegorz (ok. 1 kg),
1 karp (ok. 1 kg),
150 g malych pieczarek,
100 g malych cebulek,
100 g boczku,
2 cebule,
1 zabek czosnku,
500 ml czerwonego wina,
100 ml bialego wina,
80 ml koniaku,
100 ml smietany,
6 lyzek masla,
1 lyzka maki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
250 ml wody,
2 bouquet garni,
sol, pieprz.
1. Ryby oczyscic, oplukac. Karpia oskrobac, z wegorza zdjac skore. Glowy, pletwy zostawic do wywaru. Pokroic ryby na nieduze kawalki, wyjac osci.
2. Cebule i czosnek obrac, oplukac, drobno posiekac. Pieczarki oczyscic, oplukac. Pietruszke oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic.
3. Zagotowac biale wino z woda. Wrzucic glowy, pletwy, 1 bouquet garni, sol i
pieprz. Gotowac na malym ogniu 30 min. Wywar przecedzic. W drugim garnku
podsmazyc cebule na 2 lyzkach masla. Wlac czerwone wino. Dodac czosnek i 1
bouquet garni. Gotowac bez przykrycia 30 min. Przecedzic.
4. Boczek pokroic na male kawalki. Usmazyc, osaczyc, wrzucic do przecedzonego
wywaru z czerwonego wina. Na pozostalym tluszczu usmazyc pieczarki. Pod koniec smazenia dodac pietruszke, calosc przelozyc do wywaru z czerwonego wina. Dodac male cebulki, gotowac 20 min. Po zdjeciu z ognia dodac smietane.
5. Kawalki ryby oproszyc maka, usmazyc na pozostalym masle. Usmazone ryby zalac
przecedzonym wywarem z bialego wina, zagotowac. Dodac wywar z czerwonego wina. Doprawic sola i pieprzem. Polac koniakiem i zapalic. Podawac z grzankami
pokrojonymi w kostke i natartymi czosnkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach