<- mus czekoladowyLista potraw z grupy: DeserMus czekoladowy 2 ->

PDF Drukuj

Mus czekoladowy 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1952 razy.


5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 torebki cukru waniliowego,
kilka orzechów włoskich do przybrania.

Źółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. Połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.
Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.
Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder
i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą
śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności