<- Murzynek z owocamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNadzienie orzechowe (do ciast) ->

PDF Drukuj

Muszelki rumowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3144 razy.


Składniki na 30 sztuk:
1 i 1/2 szklanki mÄ…ki (ok. 25 dag),
9 czubatych łyżek cukru pudru (około 18 dag),
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag),
4 czubate łyżki cukru,
1 jajko,
1 torebka cukru waniliowego,
8 dag mielonych migdałów,
3 dag rodzynek,
1/3 buteleczki aromatu rumowego,
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki,
1 łyżka rumu,
mÄ…ka do posypania blatu,
tłuszcz do blachy
Zagnieść szybko mÄ…kÄ™ z tÅ‚uszczem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem rumowym na jednolitÄ… masÄ™. Wstawić na pół godziny do lodówki. Podgrźać w rondelku marmoladÄ™ porzeczkowÄ…, wymieszać z mielonymi migdaÅ‚ami. RozwaÅ‚kować ciasto na posypanym mÄ…kÄ… blacie na grubość okoÅ‚o 3 milimetrów. Wyciąć z ciasta 30 kółek o Å›rednicy 6-7 centymetrów. Na Å›rodku każdego kółka poÅ‚ożyć trochÄ™ migdaþowego nadzienia. Z trzech stron zawinąć brzeg do Å›rodka, a nastÄ™pnie udekorować każde ciastko rodzynkÄ…. UÅ‚ożyć muszelki na posmarowanej tÅ‚uszczem blasze piekarnika. Piec okoÅ‚o 12 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy ostygnÄ…, posmarować lukrem z cukru pudru, rumu i Å‚yżki wody.
Czas gotowania: około 1 godziny
1 sztuka - 110 kalorii
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności