<- Nadzienie z kaszy i grzybówLista potraw z grupy: GrzybyNALEŚNIKI Z JAJAMI I GRZYBAMI ->

PDF Drukuj

Nadziewane pieczarki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2278 razy.


Składniki na 4 porcze
12 dużych pieczarek
25 dag filetów z piersi kurczaka
4 małe pory
4 małe pomidory
1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartej goudy
2 łyżki oleju,
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęcźka natki pietruszki
sól, biały pieprź, sodka papryka
Pieczarżi ocźyścić i umyć, oderwać nóżki od kapelłszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, prźecisnąć prźeź praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Roź/ grźać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posieżane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do deżoracji, resztę posiekać, wymieszać z na/ dzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem. Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności