PRZYGOTOWANIE:
* Źelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
* Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Wydrążyć z niej miąższ. Pustą laskę włożyć do mleka. Zagotować i ostudzić. Wyjąć laskę wanilii.
* Źółtka ubić z cukrem w ciepłej kąpieli wodnej.
* Krem z żółtek wymieszać z miąższem wanilii i mlekiem.
* Ubijać w ciepłej kąpieli wodnej, aż podgrzeje się i zgęstnieje.
* Źelatynę odcisnąć i połączyć z kremem.
* Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zastygającym kremem. Odłożyć trochę śmietany do dekoracji.
* Kremem napełnić 4 opłukane zimną wodą salaterki. Wstawić do lodówki.
* Zastygły krem wyłożyć na talerzyki. Przybrać bitą śmietaną i orzechami.
* Podawać z owocami.