Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5579 razy.
TWARÓG:1 kg MĄKA ZIEMNIACZANA:1 łyżka (ew. budyń) CUKIER:1,5 szklanki MARGARYNA:15 dkg JAJKA:6 WANILIA:1 laska PROSZEK DO PIECZENIA:0,5 RODZYNKI: BUŁKA TARTA:
Uwagi: można dodać skórkę pomarańczową.
Przepis z radia.
Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę i utrzeć z margaryną. Źółtka utrzeć z cukrem do białosći. Stale mieszając połączyć ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, utłuczoną wanilię i proszek do pieczenia. Dodać rodzynki i skórkę pomaranczową. Lekko mieszając dodać pianę ubitą na sztywno.
Blachę posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku, po upieczeniu zostawić trochę w piekarniku do przestygnięcia. Z blachy sernik wyjmować całkiem zimny.
From: Renata Szumna