Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2661 razy.
Potrzeba:
250g serka mascarpone,
250 ubitej śmietany,
mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
cukier waniliowy,
2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),
pół kilo dojrzałych moreli.
Robi się to tak:
serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą. Z moreli wyjmujemy pestki, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kawałki. Masę serową mieszamy z morelami. I teraz: albo pieczemy biszkopt jak na tort i przekładamy go masą, jak normalny tort, po drodze nakrapiając go np. brandy zmieszaną z marmoladą morelową, albo też jakimś alkoholem o smaku morelowym (jest takie coś jak apricot brandy, ale nie wiem, czy da się to dostać w Polsce), albo też wykładamy tortownicę biszkoptami, nakrapiamy biszkopty i wykładamy masę do tortownicy. Wstawić do lodówki na parę godzin, i smacznego!
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch> a gdzie te śliwki ?? :) Nadesłał(a): 2006-02-18 17:02:44
światny komentarz:) a jak zrobidc tradycyjne tiramisu? Nadesłał(a): 2006-03-29 14:03:35
http://kuchnia.verus.pl/przepis.php?NUMER=1189 i obok Nadesłał(a): MM 2006-03-29 14:03:44