Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1767 razy.
Kuchnia chińska
Zielona fasolka szparagowa jest popularnym warzywem w Chinach. Przygotowuje ja sie w nastepujacy sposob:
1 lyzka oleju
1/4 lyzeczki oleju sezamowego
1/2 zabka czosnku, posiekanego na malutkie kawaleczki
1/2 lyzeczki nasion sezamowych
2 garsci fasolki
1/2 lyzki sosu sojowego
Ugotowany ryz.
Rozgrzac oleje w woku, na to rzucic umyta, osuszona fasolke, w calosci, nie pokrojona na kawalki. Szybko mieszajac, smazyc 3 minuty. Posypac czosnkiem, smazyc minute. Podac na ryzu, posypac ziarnem sezamowym. Pokropic sosem sojowym do smaku. Powinna byc twardawa, chrupiaca, nie miekka.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Tyle, ze chinska fasolka szparagowa jest cienka jak olowek i dluga na metr. Chyba tobie chodzi o pea pod, czyli po polsku zielony groszek, ale w straczkach z malutkimi i niedojrzalymi ziarenkami.
From: Andrzej Bobola <anczer@earthlink.net>
Nie, chodzi mi o normalna, szparagowa fasole. Jest bardziej popularna od tej dlugiej. Ta o ktorej mowisz, dluga, tez moze byc. Zielony groszek, mlode straczki zielonego groszku, a nawet pedy, tez sie uzywa, ale inaczej
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)