Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3626 razy.
Robie taka zupe w zimne dni, do niej podaje grzanki zrobione na masle z ziolami.
2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone
1 zabek czosnku
2 lyzki dobrej oliwy
4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla, pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie pionowe faldy)
3 szklanki rosolu
2-3 liscie lubczyku lub kostka maggi
lisc bobkowy
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz do smaku
W glebokim garnku pory zeszklic na oliwie, dodac pokrojony czosnek, zeszklic. Dodac dynie, podsmazyc chwile. Dodac pozostale skladniki, dusic mieszajac od czasu do czasu, az dynia sie rozleci, okolo 45 minut. Przepuscic przez sito lub zmiksowac w blenderze, az sie osiagnie gesta, gladka zupe. Doprawic do smaku.
Grzanki posypac na talerzu.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)