<- Zupa z dyni 2Lista potraw z grupy: ZupaZupa z dyni z zacierką ->

PDF Drukuj

Zupa z dyni 3

Dodano: 2007-06-03 16:38:39
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2073 razy.


pół dyni
kilka cebul
kilka ząbków czosnku
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kapusty/kalarepki, zielona część pora i selera i to co zwą "maggi")
woda (może być wywar np. z kalafiora, gotowania strączkowych itp.)
olej/oliwa do duszenia
sos sojowy jasny
miso (dobrze jeśli jest, ale zje się i bez ;-)
sok z cytryny
mąka do zagęszczenia (pszenna razowa, amarantusowa)
kilka kromek chleba razowego
przyprawy: pieprze różnych rodzajów, papryka ostra, sól, migdały starte do posypania

Gotować wywar z włoszczyzny obrać i pokroić dynie w ok. 2 cm kostkę posiekać cebulę, dusić na złoto na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty, dorzucić do włoszczyzny, gotować do półmiękkości warzyw, dodać dynię, gotować do miękkości dyni (niedługo) zacząć przygotowywać grzanki
zagęścić mąką rozwodnioną wodą, doprawić do smaku solą, sosem sojowym, miso i sokiem z cytryny (nawet z połówki) i przyprawami. Juz w naczyniach posypać startymi migdałami.
Wskazówki i uwagi:
zupę można zmiksować na krem

Nadesłał: AW <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności