<- Kluski krajane z seremLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski lane ->

PDF Drukuj

Kluski kujawskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3520 razy.


No to uwaga podaje przepis na kluski kujawskie jak to robi moja mama i babcia:
1kg mąki wrocławskiej,
1kg ziemniaków,
2jaja,
sól, pieprz do smaku.

Zetrzeć ziemniaki na tarce, jak na placki ziemniaczane, dodac mąkę, wbić jaja, posolić, wymieszać. W tzw. międzyczasie zagotować w dużym garnku wody, lekko osolonej. I teraz cała sztuka. Ciasto nałożyć na przykrywkę (powinna być płaska), i urywając kawałkami i wrzucać do wrzątku (uwaga na możliwość poparzenia!). Gotować ok. 15 minut do średnim ogniu. Wylać, odcedzić na durszlaku (czy to jest nazwa regionalna?), znów w tzw. międzyczasie roztopić słoninkę, i polać roztopionym smalcem ze skwarkami kluski. Dodaje się do tego kapustę kiszoną zasmażaną, lub kapustę tłustą.

Tips and tricks:
łyżkę maczać we wrzątku wtedy ciasto przy wrzucaniu do wodu sie do niej mniej przykleja.

Smacznego
From: rodan@priv.onet.pl (Pararobert)

fajnie jest podsmażyć cebulkę z boczkiem, kiełbaską, a na koniec posypać białym serem bynajmniej tak robi moja babcia, moja mama i ja mojej rodzince!!! Mniam aż mnie ochota na nie wzięła już wiem co na obiad będzie:)
Nadesłał(a): dorota 2010-08-18 11:08:04


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności