<- Tiramisu 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORCIK "FIGUS" ->

PDF Drukuj

Tiramisu 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6909 razy.


To bardzo prosty i szybki deser (nie liczac czekania na chlodzenie)
Mozna zrobic go w jednym duzym szklanym naczyniu o plaskim dnie, lub w indywidualnych szkalnych miseczkach.
4 zoltka
2 bialka
250g sera Mascarpone
1/4 szklanki mialkiego cukru - 60g
3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (Moze tez byc b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
1/4 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak - patrz ponizej)
okolo 20 szt biszkoptow - paluszkow
kakao (nie slodzone) lub drobne wiorka gorzkiej czekolady

Zoltka ubic z cukrem az masa bedzie jednolita i jasno zolta. Dodac ser i dobrze wymieszacna na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wmieszac do masy serowej. Zmieszac (przestygnieta) kawe z alkoholem. Polowe biszkoptow maczac w kawie i ukladac na dnie szklanego naczynia. Trzeba to robic dosc szybko bo mokre biszkopty latwo sie rozlatuja. (Mozna takze nasaczac juz ulozone na dnie naczynia biszkopty) Na biszkopty wylozyc polowe masy - wyrownac i posypac proszkiem kakao, tak by powieszchnia byla cala pokryta - jednolicie brazowa. Na wierzch polozyc druga warstwe biszkoptow nasaczonych kawa z alkoholem, wylozyc reszte masy serowej. Wyrownac powierzchnie i znowu posypac kakao lub wiorkami czekoladowymi. (Do posypywania potraw kakaem czy cukrem pudrem idealnie nadaje sie metalowe sitko do herbaty - takie o bardzo drobnych otworkach lub takie siteczko ktore ma sluzyc do parzenia herbaty - dwustronne w ksztalcie kuli) Wstawic deser do lodowki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
Jako ze deser zawiera surowe jajka nie powinno sie go zbyt dlugo przechowywac. (Najlepszy jednak jest na drugi dzien gdy dobrze nasiaknie)
Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. ale nawet przy uzyciu tylko podstawowych skaldnikow odcienie smakowe moga byc rozne zaleznie od gatunku: biszkoptow, kawy, alkoholu i kakao.
Zapewne kazda wloska gospodyni ma wlasna odmiane tego deseru z jakims tajemniczym skladnikiem ktorego nikomu nie zdradza ;-)
Oto kilka mozliwych wariacji. Np.
1. Niektorzy daja do sera bita smietane zamiast bialek.
2. Niektorzy daja warstwe smietany na wierzchu lub dekoruja nia Tiramisu.
3. Do masy serowej mozna dodac kilka kropel extraktu wanilowego.
4. Zamiast biszkoptow mozna dac wloskie ciasteczka amaretti - makaroniki albo jedna warstwe biszkoptow a druga makaronikow.
Uwaga: Makaroniki trzeba dluzej nasaczac ale gdy mokre rozlatuja sie bardziej niz biszkopty!
5. Slyszalam o dodawaniu do masy serowej likieru Advocat - nie probowalam.
6. Niektorzy zamiast jajek daja do sera budyn waniliowy :-o
7. Rodzaj uzytego alkoholu ma spory wplyw na smak deseru wiec i tu jest pole do popisu. Najczesciej uzywane alkohole to:
a: wloskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
b: likier kawowy Kahlua lub Tia Maria
c: spirytus - polska wariacja ;-)
d: brandy, koniak
e: likier Amaretto = (migdalow-morelowy)
f: likier pomaranczowy (Grand Marnier lub Cointreau) ale nie w kombinacji z makaronikami bo to juz za duzo smakow.
g: inne likiery - ktore zgadzja sie smakiem z kawa

NB. Nazwa Tiramisu tlumaczy sie na angielski - Pick-me-up Czyli cos co Stawia na nogi - ja raczej mysle ze zwala z nog zwlaszcza jak sie zje duza porcje.
From: pestka <pestka@vossnet.co.uk>

Podalas dokladnie taki przepis, jakiego ja uzywam od dawna. I jest on chyba najbardziej zblizony do oryginalu. Z tym, ze ja zawsze dolewam amaretto do masy (na taka porcje wystrarcza 25 ml) no i z braku mascarpone uzywam toski i 3 listko zelatyny (5g) na 250 g sera.
Mimo obecnosci swiezych jajek deser moze spokojnie postac 3-4 dni i jeszcze nikogo nie otrulem, a podaje go w swojej restauracji od paru miesiecy. Cieszy sie ogromnym uznaniem gosci. Ostatnio mialem okazje karmic nim Krzaklewskiego z racji jego pobytu w Opolu. Bardzo smakowal:)))
W ramach urozmaicenia mozna jeszcze dodac do masy wiorki czekoladowe (oczywiscie nie zadne gotowce, tylko starta na tarce mleczna czekolade)
From: "Przemyslaw Koziarski" <peka@kki.net.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności