Zagniesc ciasto jak na pierogi, odstawic pod przykryciem na pol godziny. Rozwalkowac bardzo cienko. Wykrawac kwadraty (15 cm). Przesypac delikatnie maka kartoflana, najlepiej pedzlem. Przykryc sciereczka, aby nie wyschly.
Nadzienie:
25 dkg mielonej wieprzowiny
duza garsc drobniutko posiekanej chinskiej kapusty
1 marchew, starta na grubej tarce
1 lyzka startego imbiru
1 zabek posiekanego czosnku
1 cebulka dymka, posiekana drobno
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka octu
1 jajko
Eventualnie, jesli sie ma pod reka:
dwie lyzki pocietych na waziutkie paski kielkow bambusowych
2 lyzki wytrawnej sherry albo bialego wina zamiast octu
Skladniki nadzienia starannie wymieszac. Przygotowac rozbeltane jajko do smarowania brzegow. Nadziewac w nastepujacy sposob: Ulozyc kwadrat rozkami do siebie, tak jak romb. Posmarowac brzegi jajkiem. Ulozyc maly waleczek z nadzienia po srodku. Zalozyc boki do srodka, zakrywajac nadzienie. Dolny rog podniesc do gory, zakrywajac nim nadzienie i zalozone boki. Teraz powinno to wygladac, jak otwarta koperta. Zaczac zwijac od dolu, kierujac sie w gore, w strone tego otwartego rogu. Gdy zawiniete, ulozyc "szwem" na spod, na woskowanym papierze. W woku rozgrzac okolo 5 cm oleju, najlepiej z orzeszkow ziemnych. Zalozyc balkonik na brzeg woka, jak rowniez przygotowac reczniki papierowe do osaczania. Wkladac 3-4 na raz do goracego oleju, smazyc po obu stronach, az zlote, wyjmowac na balkonik, az przestana kapac, a potem na papier.
Podawac gorace z zimnym slodko-kwasnym sosem.
Smacznego
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)