<- Sos debreczyńskiLista potraw z grupy: Sosysos do grilla i warzyw ->

PDF Drukuj

Sos do białych mięs z dodatkiem szafranu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1959 razy.


Podaje przepis na sos:
Zasamzke biala z masla i maki rozprowadzamy jak zwykle zimnym rosolem (moze pewnie tez byc wywar z warzyw lub woda, wtedy trzeba dosolic do smaku). Dodajemy szczypte szafranu (ja dalem jedna kapsulke sproszkowanego szafranu f-my Ducros do zasmazki z dwu lyzek maki). Szczypte kajenny i szczypte bialego pieprzu. Troche tartej skorki cytrynowej.
Mieszamy podgrzewajac, az szafran rownomiernie zabarwi sos. Na wydaniu dodajemy lyzeczke soku cytrynowego i zaciagamy calosc lyzka masla w ktorej rozcieramy jedno po drugim dwa zoltka. Dajemy do bialych mies, najlepiej z ryzem, ale moga byc tez ziemniaki.
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności