<- Orzechy włoskieLista potraw z grupy: PrzetworyPapryka marynowana ->

PDF Drukuj

Papryka kiszona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4644 razy.


3 kg strąków czerwone papryki
5 zielonych ogórków
6 dużych ząbków czosnku
6 dag soli ususzony koper z nasionami
3 litry wody

Strąki papryki umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż z jednej strony, wyjąć pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem lub ostrym szpikulcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja z dużym otworem włożyć paprykę i ogórki, dodać koper i obrany czosnek.
Zagotować wodę z solą, walać warzywa, obciążyć. Pozostawić w temp. pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i zapasteryzować.
Używać jako dodatku do mięs albo pokroić i łączyć z innymi warzywami.
From: "Jola Backiel" <jola@infeco.pb.bialystok.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności