<- Pierogi leniwe 1Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi leniwe bez sera ->

PDF Drukuj

Pierogi leniwe 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3745 razy.


Oto przepis na okolo 6 osob:
1 kg maki
50 g drozdzy
0,5 litra cieplego mleka
2 zoltka
250 g tluszczu (maslo lub margaryna)
1 lyzka oleju
3 lyzki cukru
1/2 lyzki soli

W cieplym mleku rozpuscic drozdze i tluszcz, dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto. Wyrabiac tak dlugo, az elastyczne i bedzie odchodzic od rak. Zostawic do wyrosniecia. Przygotowac garnek z woda na ktorym obwiazujemy gaze (sa rowniez specjalne garnki z sitem), zagotowac wode. Przygotowac drugi garnek do przykrycia. Wylozyc ciasto na stol lub stolnice posypana lekko maka i wykrawac kolka.
Do srodka nalozyc owoc lub marmolade (dzem, powidlo), dokladnie zlepic i gotowac 15 minut pod przykryciem.
Mozna gotowac puste kluski i podawac z jogurtem.
Sa rowniez bardzo smaczne.
From: Artur.Rysch@t-online.de (Krystyna Rysch)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności