<- Pieczona golonka z kapustaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPikantna Wieprzowina lub wołowina ->

PDF Drukuj

Pieczone żeberka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 13444 razy.


1 kg żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku),
1 łyżka oleju sojowego,
3 łyżki sosu sojowego,
sól.

Źeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek
obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem
przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.
te zeberka sa przepyszne,,,:D:D:D
Nadesłał(a): kaka 2006-05-21 13:05:08

No zobaczymy dzis bende robił żeberka zobacze jak wyjda i napisze jeszcze czy są oki
Nadesłał(a): skipii <dar79@poczta.onet.pl> 2008-01-18 13:01:52


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności