Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3752 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
2 swieze golonki wieprzowe (ok. 2 kg kazda),
sol,
750 g kapusty kiszonej,
2 duze kwaskowate jablka (boskop),
3 lyzki smalcu,
cebula,
kilka ziaren jalowca,
lisc laurowy,
1 ziemniak,
sol, pieprz.
1. Skore golonki naciac skosnie w krate. Golonke wlozyc do slonej goracej wody,
gotowac 15 min w celu wytopienia czesci tluszczu. Nastepnie osaczyc papierem
dobrze natrzec sola i wlozyc do pieca ogrzanego do 250żC na krate, pod ktora
nalezy postawic naczynie do zbierania tluszczu. Po 10 min zmniejszyc temp.
pieca do 190żC. Piec 2 godz. czesto obracajac.
2. Jablka obrac, wypestkowac i poszatkowac. Nastepnie dusic na smalcu razem z
drobno pokrojona w kostke cebula. Dodac kapuste i troche wody pozostalej po
gotowaniu golonki. Gotowac do miekkosci razem z lisciem laurowym i jalowcem.
Wyjac przyprawy, zetrzec do kapusty surowy kartofel, przyprawic do smaku sola i pieprzem.
3. Kapuste wylozyc na polmisek, polozyc na niej golonke. Podawac z puree z
ziemniakow i grochu oraz z piwem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach