Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7489 razy.
Ja idyka robie tak:
nacieram lekko sola na 2 godziny przed pieczeniem.
Myje go i nacieram olejem z oliwek. Nadziewam szyje i do jamy brzusznej wkladam suszone sliwki. Indyk jest juz gotowy do pieczenia.
A pieke go nastepujaco (nigdy nie wyszedl suchy): Wkladam do duzego worka plastikowego, zawiazuje na koncu sznurkiem i robie trzy dziurki aby mogla para uciekac. Aha, zanim go tam zapakuje to wsypuje jedna lyzke maki do tego worka i troche daje selera (zielonych lasek pokrojonych w male porcje).
Ukladam indyka w tej torbie na duzej blaszce (glebokosc minimum 2-3 cm), wsadzam do dobrze nagrzanego piekarnika w ten sposob ze torba nie dotyka piekarnika, tzn nigdzie nie zwisa po bokach ani jak sie nadyma nie dotknie nagrzanej gory piekarnika. Pieke zaleznie do wagi indyka.
Jezeli indyk ma w sobie termometr to wiadomo kiedy, a jezeli nie, to po wygladzie tez mozna sie zorientowac ze jest juz gotowy (bedzie rumiany a udka troche zaczna sie rozwalac).
From: evajp@aol.com (Evajp)
Dodajac do kazdego miesa sol przed ugotowaniem ,sami stwarzamy ze mieso nie jest tak miekkie i kruche jak bez soli . sprobuj ugotowac bez soli ,jezeli juz musisz, to natrzyj mieso przyprawami magi / a najlepiej posolic i popieprzyc juz na talerzu ,a wtedy smak miesa - niebo w gebie sprobuj , nie zaszkodzi a moze zmienisz zdanie From: "S. Kwiatkowski" <s.kwiatkowski@canada.com>
Oczywiscie, indyk nie jest suchy, wrecz przeciwnie, tryska sokiem jak sie go kraja od piersi. W worku rowniez pieke inne miesa, a takze warzywa. Jaja jeszcze nie robilam tym sposobem.
From: evajp@aol.com (Evajp)
sa specialne torby zaro odporne ,ktore w USA i Canadzie mozna kupic.
From: "S. Kwiatkowski" <s.kwiatkowski@canada.com>