Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2940 razy.
Można by długo wymieniać różne przepisy, dlatego też podam, ogólne zasady robienia spagetti.
Poniższe wywody oparte są o doświadczenia z praktyki z restauracji włoskiej w Londynie, gdzie przez kilka miesięcy bawiłem się w kucharza.
Zasada 1
Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy.
Zasada 2
Makaron gotujemy tak, aby był lekko twardawy, ale dogotowany. Dobrze jest zahartować makaron płucząc go zimną wodą zaraz po ugotowanu.
Zasada 3
To co smażymy, smażymy na silnie rozgrzanym oleju.
Zasada 4
Ser wyłącznie parmezan w niezbyt dużych ilościach.
Sposób przyrządzania:
1.Smażenie (na patelni)
Bezmięsna: Na oleju smażymy to co mamy pod ręką, może być papryka pokrojona w większą kostkę, ananas, groszek, cebula(cebulę dajemy prawie do każdego spagetti), marchewka, itp. warzywa.
Mięsna: Ja osobiście nie jestem jaroszem o wolę: szynka w kostkę, boczek + kiełbasa krakowska, mięso mielone, małże, małe rybki, krewetki (uwaga, tu będziemy dodawać sos beszamelowy)
2.dodajemy sos i przyprawy. Jak nie masz wprawy to proponuję gotowe zioła z torebki. Ziół nie należy żałować. Gdy składnikiem jest boczek wędzony nie solić. Dobrze dodać kapary i anchios(nie wiem czy dobrze napisałem, wybaczcie).
3.Doprowadzamy wszystko do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy 1-2 minuty.
4. Wrzucamy makaron do sosu. Intensywnie mieszamy dodając starty oparmezan (łyżka stołowa na pół opakowania makaronu)
5. Nakładamy na talerze i gotowe.
From: "Krzysiek" <infostar@complex.com.pl>